18 жовтня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Жовтень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4 5 6
    7 8 9 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31      
    Головна>Новини>За самовільну рубку дерев і чагарників у захисних лісонасадженнях залізниці передбачено відповідальність
    Четвер, 17 жовтня 2024 09:56

    За самовільну рубку дерев і чагарників у захисних лісонасадженнях залізниці передбачено відповідальність

    За інформацією регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця», впродовж останніх років у захисних лісонасадженнях залізниці фіксувалися випадки самовільних рубок дерев та чагарників.

    Інформуємо про недопущення самовільних рубок дерев у захисних насадженнях залізниці та передбачену за це відповідальність.

    Відповідно до статті 4 Лісового кодексу України, до лісового фонду України належать усі ліси на території України незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, у тому числі лісові ділянки, захисні насадження лінійного типу площею не менше 0,1 гектара, інші лісовкриті землі.

    Отже, захисні насадження належать до лісового фонду. Окрім того, захисні лісонасадження, розташовані у смугах відведення залізниць, віднесено до категорії захисних лісів. Здійснення господарських заходів у межах лісового фонду, зокрема, вирубування дерев і кущів, відповідно статті 69 Лісового кодексу України здійснюється на підставі спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубного квитка), що видається постійними лісокористувачами в установленому порядку.

    До слова, захисні лісонасадження вздовж залізниці захищають земляне полотно від ерозії грунтів, колії від занесення снігом і грунтом під час хуртовин і вітрових стихій та захищають прилегле до колії природне середовище від техногенного впливу, зменшують шумові навантаження та вбирають шкідливі гази, пил, речовини та мають природоохоронне, екологічне, естетичне, загальнодержавне значення.

    У випадку самовільної заготівлі деревини в захисних лісосмугах залізниці, відповідно до статті 105 Лісового кодексу України, таке порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону.

    Статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Крім цього, нараховуються збитки за заподіяну шкоду, завдану лісу за відповідними нормами.

    Відповідно до статті 246 Кримінального кодексу України, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, - карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Переглядів 135
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua