Версія для друку
Вівторок, 18 січня 2022 11:20

Головний екоінспектор області Олександр Кралюк: екологія – складова національної безпеки

17 січня на нараду, яку провели голова РДА Юрій Лобач та голова райради Віктор Хиць із очільниками територіальних громад району, був запрошений начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк, який проконсультував міських, селищних та сільських голів, як діяти і які управлінські рішення приймати в разі виникнення екологічних проблем.

«Екологія – складова національної безпеки держави», - зазначив головний держекоінспектор області. Він наголосив, що структура, яку очолює, не має на меті лише реалізацію наглядових та каральних функцій, а спрямовує свою роботу в першу чергу на допомогу громадам, аби ті могли поступово усунути екологічні проблеми, які роками накопичувались на усіх територіях області.

Втім, у випадку повної бездіяльності керівництва громад, екоінспектори змушені застосовувати штрафні санкції. Протягом 2020 року ними нараховано 150 млн грн збитків, протягом 2021 – 478 млн грн, а у першій половині січня нинішнього року – уже 246 млн грн.

«Ми усі чітко розуміємо, що робота зі врегулювання екологічних проблем довготривала у часі, тож просимо комунікувати із Держекоінспекцією, щоб ми бачили, а згодом відображали у своїх актах процеси, а не факти. Це вбереже вас від негативних наслідків. А ще обов’язково визначте у виконкомах рад окрему людину, яка розумітиметься на екологічному законодавстві, триматиме на контролі екологічну діяльність органу місцевого самоврядування», - порадив Олександр Кралюк.

Він також охарактиризував спільні та індивідуальні екологічні проблеми громад району. Здебільшого вони пов’язані з рекультивацією земель та висадженням нових зелених насаджень, систематизацією роботи з вивезення твердих побутових відходів, паспортизації сміттєзвалищ. Розробки схем санітарної очистки, консервації або санітарної охорони джерел води тощо.

У підсумку розгляду питання голова РДА Юрій Лобач зазначив, що виконувати вимоги екологічного законодавства варто уже, не чекаючи перевірок та нарахування збитків. Крім того, слід посили роз’яснювальну роботу серед населення, аби мінімізувати такі негативні явища, як виникнення стихійних сміттєзвалищ, забруднення водойм та повітря.

Переглядів 3929

Галерея зображень