Версія для друку
Понеділок, 19 квітня 2021 12:51

Держпродспоживслужба інформує: захист картоплі від дротяників

Успіх в  реалізації картоплі залежить від її зовнішнього вигляду, який визначається наявністю шкідливих організмів, що пошкоджують бульби. Серед таких організмів – грунтові шкідники: личинки хрущів, дротяники та несправжні дротяники, тощо, які за чисельності 3- 5 екз/м² і більше  можуть пошкодити більшу частину врожаю.

Середня чисельність дротяників  та несправжніх дротяників  на полях Володимир-Волинського району – 1,3 екз/м² і вони поширені на 68% площ.

Господарникам необхідно запам’ятати та усвідомити, що виконання агротехнічних заходів може сприяти зниженню чисельності  дротяників та несправжніх дротяників до 70%. До таких заходів відносяться:

  • дотримання сівозмін;
  • через знищення бур'янів, особливо пирію повзучого та плоскухи звичайної умови живлення дротяників погіршуються, що призводить до їх загибелі;
  • лущення стерні, зяблева оранка, міжрядні обробітки просапних культур збігаються з найбільш уразливими фазами розвитку шкідника і тому зменшують їх чисельність; крім того, за обробітку грунту частину личинок поїдають птахи та корисні комахи;
  • висів проміжних культур – особливо гірчиці білої, олійної редьки, суміші озимої свиріпи з озимим житом та пізньоосіння оранка за умов переходу температури через 0 º С сприяють загибелі 50-70% популяцій дротяників;

Для боротьби з дротяниками та іншими грунтовими шкідниками, а також з колорадським жуком ефективним є обробка бульб картоплі перед посадкою одним із хімічних препаратів  згiдно  «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування.

При обробці бульб до  хімічних  препаратів рекомендовано добавляти регулятори росту та біопрепарати з метою зменшення захворювань та покращення росту рослин (біолан, в.с.р.,2,5 мл на 20 л води на 1 т бульб, планріз, 2 л/т, інші).

При обробці бульб хімічними препаратами необхідно враховувати слідуючі застереження: обробляти бульби безпосередньо перед посадкою, особливо бульби з глибокими вічками; різану картоплю обробляти через 3-5 днів (після підсихання ран); практичний досвід показує, що у випадку  систематичного застосування препаратів (впродовж 2-4 років) на основі діючої речовини імідаклоприд для обробки  насіннєвої картоплі, в якості якої використовувались  відповідні  фракції бульб після сортування, спостерігається зниження або втрата їх схожості.

Не забувайте, що, працюючи з отрутохімікатами, необхідно дотримуватись правил техніки безпеки.

Провідний спеціаліст Держпродспоживслужби у Волинській області 

Переглядів 5486