Версія для друку
Середа, 30 грудня 2020 14:40

Держпродспоживслужба повідомляє: захистіть посіви від гризунів

Науковці підрахували, що регулювання чисельності мишей у посівах доцільно розпочинати, якщо на гектарі площі виявлено 3-5 груп нір в одному місці. Якщо на одному гектарі ріпаку чи пшениці у вересні – жовтні поселяться три колонії полівок, то за сприятливих кормових і погодних умов з осені до весни може наплодитися до 600 гризунів, які за добу знищать 24 кілограми зеленої маси. Якщо восени полівки заселили посіви озимої пшениці, яка пройшла фазу кущіння, і їх чисельність становить навіть одну колонію на гектар, з ними обов'язково необхідно вести боротьбу.

Для регулювання чисельності мишовидних гризунів зареєстровано 30 препаратів. Серед них антимиша, бродісан, бродіфакум, стрілець, шторм та ін.

Рекомендуємо утриматись від застосування препаратів на основі фосфіду цинку (роденфос, фосфід, стрілець, щурин,ін.) через його негативні екологічні наслідки. Від застосування вищезгаданих препаратів спостерігається знищення корисної фауни, в тому числі птахів,які занесені в Червону книгу.

Ефективним та найбільш безпечним для навколишнього середовища є біологічний препарат бактоцид вологий зерновий. Це сипуча маса вологого зерна пшениці , на поверхні та всередині якого містяться бактерії „мишачого тифу” . На польових культурах , як правило , використовують 2 кілограми на гектар. Препарат не шкідливий для інших теплокровних тварин .Його розпочала виготовляти Державна установа « Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» .За довідкою звертатися : вул.. Ліскова 1 , с. Зміїнець , Луцький район . Тел.(332)723888 .    Але коли все ж таки вирішили скористатися хімічними препаратами, то потрібно вносити 1,5 кг на гектар, або 5 грамів на нору з наступним затоптуванням входу. Це робиться для того , щоб принаду не поїдали хижі птахи та звірі , домашні тварини. Заборонено застосовувати хімічні препарати на віддалі 500 метрів від тваринницьких та птахівничих ферм,  у місцях концентрації диких птахів і тварин. Під час роботи з засобами захисту рослин необхідно дотримуватись правил техніки безпеки.

Більш повну інформацію можно  получити за тел. 3-86-81 , 3-85-49  Вол.-Волинського  району  вул. . Старицького 35 , вул.. Князя Олега 53 управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинський області

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фіто санітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 4485